zaterdag 18 januari 2014

Wij zijn toch zusjes van Anne Gesthuysen

Anne Gesthuysen (1969) is journaliste en presentatrice van het tv programma ARD-Morgenmagazin. 
Wij zijn toch zusjes is haar debuutroman. Deze werd in Duitsland lovend ontvangen.

De roman is geschreven in de beste familie-verjaardag-koffietafel-verteltoon, gekruid met verhalen, anekdotes, herinneringen en aantekeningen over Gesthuysens oudtantes.

De zussen Katty(84), Paula (98) en Gertrud (bijna 100)ontmoeten elkaar op boerderij de Tellemannshof in Wardt voor de viering van de 100 ste verjaardag van Gertrud. Ze willen hun toekomst gaan plannen(!) maar eerst moeten ze het nog over het verleden hebben. Gertrud heeft dan nog wel goede ogen, luisteren kan en wil ze niet. Paula kan nauwelijks zien, maar is altijd bereid om naar haar zussen te luisteren. En Katty ten slotte – de benjamin – wil, zelfs al is ze vierentachtig jaar, feesten tot ze erbij neervalt.


Wat de drie zussen gemeen hebben: koppigheid, humor en een aangeboren afwijking aan hun bloedsomloop, die ze met overdreven sterke koffie en goede schnaps te lijf gaan. Zo ook tijdens deze dagen aan de Tellemannshof, waar zich in elke hoek wel een herinnering schuilhoudt.

Op indringende wijze laat Anne Gesthuysen heden en verleden samenkomen, wat tot een explosie van verhalen leidt. Grote levensgeschiedenissen worden gecombineerd met vermakelijke anekdotes over liefdes, bewonderingen en het ruilen van een kip tegen een schilderij van Rembrandt, en uiteindelijk: over drie sterke vrouwen die de moed hebben om onafhankelijk te zijn. De wereldgeschiedenis en gebeurtenissen in Wardt bij Xanten komen samen. 


Voor de liefhebber van waargebeurde familieverhalen! Een mooi verhaal over drie zussen op leeftijd (YG)

Titel: Wij zijn toch zusjes
Auteur: A. Gesthuysen
Uitgever: Prometheus, 2013
Blz. 346

Geen opmerkingen: