dinsdag 27 oktober 2009

Nu hij er niet meer is van Norman Ollestad

Dit boek is het aangrijpend verhaal van Norman Ollestad (1968).
Op 11 jarige leeftijd, in 1979 stort hij samen met zijn vader, diens vriendin en de piloot, tijdens een hevige sneeuwstorm neer op een steile berghelling in Californie. Ze waren op weg naar een skiwedstrijd van Norman. De piloot en zijn vader zijn op slag dood, de kansen op overleving voor Norman en Sandra zijn niet groot.

Het boek is opgebouwd uit 2 verhaallijnen: het verhaal van de crash en het verhaal van de jeugd van Norman. Beurtelings gaan de hoofdstukken van het ene verhaal naar het andere.

Norman's ouders zijn gescheiden. Hij woont bij zijn moeder en haar vriend. Norman's vader leert hem al op jonge leeftijd, op heel hoog nivo, te skieen en surfen. Vaak gaat dit gepaard met veel doorzettingsvermogen en het moeten doorstaan van angsten. Ze skieen op de hoogste bergen, de gevaarlijkste parcours en op ijs.
Surfen, zoals zij het beoefenen, is ook niet voor watjes. Norman, zo blijkt wel uit het verhaal, vindt dit niet altijd even leuk.
De lessen van zijn vader helpen hem echter zeker bij het overleven van de crash.
Het is, zo vind ik, een heel boeiend verhaal. Wat soms een beetje storend was waren de vele ski- en surftermen en uitgebreide beschrijvingen van een ski-afdaling of het surfen door een tube. Voor de rest een aangrijpend, boeiend verhaal dat mooi is beschreven.
Titel: Nu hij er niet meer is
Auteur: Norman Ollestad
Uitgever: Forum
Jaar van Uitgave: 2009
ISBN: 9789049200732 (yg)


Geen opmerkingen: