Een boek om op te eten!
Het boek Mise en place van de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten is een echte gastronomische roman.
In het tijdschrift Boek werd het boek enorm aangeprezen en bijzonder lovend gerecenseerd.
Voor de liefhebbers van mooie taal, eten en gastronomie is dat zeker waar. Als thriller (zie de achterflap) kon het boek mij niet bekoren.
Mise en place beschrijft de opkomst en ondergang van de familie Werner, die groot is geworden met het kweken van champignons in een mergelgrot. Aanvankelijk volg je de familie door ene kijkje in de keuken van restaurant Victoria, waar Victor Werner (62 jaar) de scepter zwaait.
In de keuken zoekt hij naar waarheid en perfectie. In zijn leven en geheugen is dat anders. Als hij twaalf jaar is, in 1958, verliest hij zijn vader in de waargebeurde ramp in de mergelgroeve van Roosburg.
Wat is er toen werkelijk gebeurd en wat is de rol van Victor's doofstomme zus Louise? Hoe zit het met eenieders geheugen?
Nieuw is dat op het einde van het boek de schrijfster verwijst naar haar website.
Hier heeft zij een alternatief einde voor het boek geschreven, dat te lezen of te beluisteren is.
Op de vraag waarom zij dit deed zegt ze dat met een ander ingredient het verhaal heel anders kan uitpakken.
Titel: Mise en place
Auteur: Margot Vanderstraeten
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: 2009 (yg)
1 opmerking:
Dit prachtige boek is niet echt een thriler. Maar een zeer knap geschreven boek. Volgens een jurylid van de gouden uil , een van de toppers van 2009..
Ik kan hem alleen maar gelijk geven.
Barbara Vynck
Een reactie posten