woensdag 1 oktober 2008

De afslag van Sander van WalsumDe afslag is het debuut van Volkskrant-correspondent Sander van Walsum.
Deze journalist heeft geschiedenis gestudeerd en dit boek geeft een goed tijdsbeeld van de zestiger jaren. Het verhaal speelt zich af in een klein Overijssels dorpje Burghem waar alles al jaren hetzelfde is.
Een onderwijzer van buiten komt in dit dorp werken en tijdens zijn vijfjarig verblijf op de dorpsschool verandert er in het dorp van alles door de aanleg van een afslag voor de autoweg.
Er worden huizen opgekocht, boerderijen verdwijnen. Aanvankelijk lijkt de boer gelukkig te zijn met zijn luxe huis. Maar al gauw mist hij de zin van zijn bestaan. Jarenlang was hij gewend om vroeg op te staan en te zorgen voor zijn koeien en landerijen. Hoe moet hij nu met zijn tijd omgaan?

Hetzelfde geldt voor de eigenaresse van de plaatselijke winkel als de eerste supermarkt in het dorp komt. Ook haar bestaan verandert ingrijpend.
De plaatselijk dorpsschool die al jaren met dezelfde autoritaire hoofdonderwijzer draait moet plaats maken voor een nieuw gebouw en moderne opvattingen over het onderwijs.
Feiten worden aangehaald: de moord op Kennedy in november 1963 en de opkomst en strijd tussen de Rolling Stones en de Beatles.
De opkomst van de grammofoon en de Nederlandstalige popmuziek uit die tijd. (Ria Valk, Johny Hoes, Adamo met zijn broers en zusjes etc.) Voor degenen die die tijd meegemaakt hebben een blik van herkenning. Beluister de uitzending in Kunststof over dit boek.
Andere boeken over dit onderwerp zijn: De kleine wereld van Marga Kool en Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak.

Auteur: Sander van Walsum
Titel: De afslag
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 978-90-450-0770-0 (MS)

Geen opmerkingen: