maandag 10 juni 2019

Een liefde in gedachten van Kristine Bilkau

Afbeeldingsresultaat voor een liefde in gedachten Als haar moeder overlijdt vindt haar dochter liefdesbrieven van haar moeder en omdat zij daar meer over wil weten besluit zij aan de hand van deze brieven en feiten dit gegeven te reconstrueren.
Het is 1964 en Edgar en Antonia hebben elkaar net leren kennen. Ze besluiten het anders te doen dan hun ouders. Edgar krijgt de kans om in Hongkong een groot exportbedrijf op te zetten en Antoinia zal nakomen.

Maar er komt een kink in de kabel en nadat Antonia haar baan heeft opgezegd en alle schepen achter zich heeft verbrand gaat het niet door.

Beiden bouwen een ander bestaan op zij in Nederland hij In Hongkong. Maar ondanks alles zijn ze elkaar nooit vergeten. De dochter vraagt zich af hoe de liefde zo diep kan zitten en haar moeder heeft daar met haar nooit over gesproken.

Dan krijgt Edgar de kans om in Hongkong een dependance te starten van het bedrijf waar hij werkt. Hij vertrekt naar het Oosten, belooft haar dat ze na kan komen en zo snel mogelijk een ticket te sturen. Maar die komt niet. Antonia wacht en wacht. Het ophanden zijnde huwelijk wordt afgeblazen. Edgar durft de stap niet aan.
Antonia trouwt jaren later met een andere man en krijgt met hem een dochter. Ze scheidt van deze man, probeert het nog een keer met een andere man, maar ook deze relatie gaat uit. Ze blijft daarna de rest van haar leven alleen, dromend van haar eerst grote liefde, Edgar. Ze voedt haar dochter op en baant zich een weg door het leven. Voor haar dochter is Antonia altijd een vrolijke en sterke vrouw geweest, een vrouw die haar eigen pad koos: “Ik had gedacht dat ze niet te verwonden was.”
Een liefde, in gedachten is een portret van de generatie van mensen die nu rond de tachtig zijn en ouder. Een generatie die vooral moest werken, en minder de tijd en kans had om het leven te leiden wat ze wilde. Dat leven was toebedeeld aan de generatie daarna, die van de hippies en studenten uit de tweede helft van de jaren zestig. Zij eisten wel de vrijheid op, deden waar ze zin in hadden en vergaten dat het hun ouders en oudere broers en zussen waren die de basis legden voor de welvaart waar een vergaande vorm van persoonlijke vrijheid mogelijk kon zijn. Bilkau eert met haar roman de generatie die Europa opbouwde zonder er zelf ooit maximaal van te kunnen genieten. Een liefde, in gedachten maakt dat je meer respect krijgt voor je eigen ouders en het leven wat zij moesten leidden. Een uitgesteld leven. (de leesclub van alles)

Kristine Bilkau (Hamburg, 1974) werkt als journaliste voor verschillende tijdschriften. In 2009 won zij het stipendium van het gerenommeerde Literarische Colloquium Berlin. De gelukkigen is haar debuut. De roman werd bekroond met de Hamburger Förderpreis für Literatur en won de prijs voor het Beste Romandebuut 2015. Haar nieuwe roman Een liefde, in gedachten verscheen in februari 2019.

Geen opmerkingen: