maandag 22 januari 2018

Mazzel tov van Margot Vanderstraeten

Afbeeldingsresultaat voor mazzeltov
Margot Vanderstraeten (1967) is een Belgisch schrijver en journalist. Ze schrijft columns, opiniestukken en interviews voor kranten en bladen. In 2003 won ze de Debuutprijs voor haar roman Alle mensen bijten. De uitgave Mise en place werd genomineerd voor de Halewijnprijs.

De Jiddische uitdrukking mazzeltof, ook wel gespeld als mazzeltov of mazzeltow (uit Hebreeuws: מַזָּל טוֹב mazzal tob of mazzal tow), dat "goed geluk" (lett.), "gelukgewenst", "gefeliciteerd" of "het allerbeste" betekent, bestaat uit de samenvoeging van twee Hebreeuwse woorden, mazal (geluk) en tow (goed).
 
In dit boek blikt de schrijfster terug op dertig jaar geleden toen zij als student van 20 jaar een bijbaan had in een gesloten joods-orthodox gezin in Antwerpen. van deze godsdienst. De studente komt daarbij in aanraking met  strenge joodse tradities en religieuze opvattingen Een wereld van verschil met die van haarzelf. Zij woont ongetrouwd samen met een Iraanse vriend Nima.
Via haar visie krijg je inzicht in Joodse gebruiken.  De schrijfster blijft naturel en heeft het meeste contact en invloed op de oudste dochter Elzira.
Ook na de bijlesperiode houdt zij contact met de volwassen kinderen die  eerst naar Israel en daarna naar Amerika verhuizen.
Vanderstraeten in 2012.
Ik vond het een interessant boek. Je leert over de Joodse tradities en krijgt daar meer begrip voor. Ook het probleem van Iranese vluchtelingen in Belgie wordt duidelijk aan de hand van het verhaal van de zus van de Iraanse vriend. Het boek leest fijn  en geeft aan hoe moeilijk het is om in een gesloten gemeenschap te leven. De jongere generatie houdt aan de ene kant vast aan de tradities maar gaat toch ook niet altijd met de tijd mee. Ook een boek voor leesclubs vind ik. Respect en begrip hebben voor elkaars standpunt.

Mazzeltov besproken bij Vpro boeken.
of luister naar dit fragment

Geen opmerkingen: