woensdag 17 juni 2015

De IJsmakers van Ernest van der Kwast


De ijsmakers is het verhaal  van de Talamini’s, een ijsmakersfamilie uit Venas di Cadore. Het ijsseizoen duurt tot oktober, in de wintermaanden keren ze terug naar hun geboortestreek. Elk voorjaar weer openen zij hun ijssalon Venezia in Rotterdam.
Overgrootvader Giuseppe (‘Beppi’) was de zoon van een houthakker. Hij wilde niet in de houtzagerij werken, maar ijs maken. Heel het dorp kwam zijn ijs proeven.
Vier generaties later is het de bedoeling dat Giovanni Talamini samen met zijn broer Luca de  ijssalon overneemt. In de zomer helpt hij als vijftienjarige in de bediening. Hij maakt kennis met Richard Heiman, directeur van het World Poetry festival. Hij stelt uiteindelijk Giovanni de vraag: 'Ga je je leven wijden aan de poëzie of word je ijsmaker?’
Giovanni kiest voor de poëzie en dit wordt hem door de familie niet in dank afgenomen. Luca is de broer die noodgedwongen het ‘lot’ van Giovanni overneemt en ijsmaker wordt. Hij maakt lange dagen in het kleine keukentje met het bleke tl-licht.
Intussen klimt Giovanni op van redacteur naar directeur van het World Poetry festival. Hij reist de wereld rond voor internationale festivals. Als Luca een beroep op hem doet, staat hij voor de keuze zijn belofte (Luca in nood bijstaan) wel of niet na te komen.

Keuzes maken, daar gaat het over in dit boek. Treed je in de voetsporen van je familie, of wijk je van het uitgestippelde pad af?(rv)


Auteur: Ernest van der Kwast
Titel:  De IJsmakers
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789023486381
Blz.: 304

Geen opmerkingen: