zondag 23 juni 2013

Ventoux van Bert Wagendorp

VentouxDit boek was het boek van de maand bij DWDD. Ik was benieuwd. Inderdaad een prachtig boek over de liefde voor de wielersport, vriendschap, rouwverwerking, humor, herinneringen en wat de tijd met herinneringen doet.
Vier vrienden en een vriendin keren na dertig jaar terug om de Mont Ventoux weer te beklimmen. dertig jaar terug is Peter, die ook tot de vriendenclub behoorde daar dodelijk verongelukt.
Ze hebben elkaar dertig jaar niet gezien en wat is er nu werkelijk gebeurd? Boek is meeslepend niet chronologisch verteld, zal een grote groep aanspreken, een must voor iedereen die van wielersport houdt.
Boek vind ik vergelijkbaar met Grip van Enter waarbij een groep alpinisten terugkeert naar de plek waar in het verleden ook iets ernstigs is gebeurd en het boek van Jan de Zanger hadden we er maar iets van gezegd waarbij een groep vrienden elkaar na jaren weer treft nadat een klasgenoot vroeger zelfmoord heeft gepleegd. Boek wordt verfilmd met in de hoofdrol Winfried de Jong.Gedicht jan Kal;
Mont Ventoux
dichten is fietsen op de Mont Ventoux,
waar Tommy Simpson nog is overleden.
onder zo tragiese omstandigeden
werd hier de wereldkampioen doodmoe.

op deze col zijn velen losgereden,
eerste categorie, sindsdien tabu.
het ruikt naar dennegeur, Sunsilk Shampoo,
die je wel nodig hebt, eenmaal beneden.

alles is onuitsprekelijk vermoeiend,
de Mont Ventoux opfietsen wel heel erg,
waarvoor ook geldt: bezint eer gij begint.

toch haal ik, ook al is de hitte schroeiend,
de top van deze winderige berg:
ijdelheid en het najagen van wind.

Topprestaties
Toevalligheid van de toevalligheden.
Ik kocht de dichtbundel van Tim Krabbé:
Vijftien goede gedichten, en daarmee
is niets te veel gezegd; dat stemt tevreden.

Mogelijk meer nog dan het wel en wee
hier door de dichter-wielrenner beleden,
trof mij het omslag, en niet zonder reden:
exact de uitwerking van mijn idee!

Op 1 augustus '71
schreef ik, nadat ik deze berg beklom:
'Dichten is fietsen op de Mont Ventoux'.


In het leven van de bijna 50-jarige misdaadjournalist en fietser Bart Hoffman keren zijn vrienden uit het verleden terug. Tijdens hun middelbare schooltijd in de Achterhoek vormden Bart, André, Joost, David, Peter en Laura een hechte vriendengroep, maar ze zijn elkaar uit het oog verloren. André was cokedealer, wetenschapper Joost wordt beschuldigd van plagiaat en David, de enige met wie Bart nog contact heeft, is eigenaar van een reisbureau. De destijds veelbelovende dichter Peter is tijdens een gezamenlijke kampeervakantie in 1982 op de Mont Ventoux bij een afdaling op de fiets verongelukt. De beeldschone Laura, zijn muze, is na dat ongeluk spoorloos verdwenen. Nu, zo’n dertig jaar later, krijgen Bart, André, Joost en David een uitnodiging van Laura om naar Zuid-Frankrijk te komen. De vier besluiten om bij die gelegenheid de Mont Ventoux per fiets te beklimmen (Recensie bol.com)

Auteur: Bert Wagendorp
Titel:Ventoux
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: mei 2013
Blz: 287
Isbn: 9789020411164 (ms)

Geen opmerkingen: