woensdag 15 augustus 2012

Dubbel rood van Lidewij Martens

Sfeervolle roman over een vader die veerman is en in contact komt met een jong meisje. Tijdens dit contact overdenkt hij het leven van zijn tienerdochter die na de echtscheiding van hem met zijn vrouw aan anorexia leed en uiteindelijk is gestorven. De levens van de veerman en het meisje blijken meer met elkaar te maken te hebben als je in het begin dacht.Thema's: Machteloosheid, schuldgevoel) Dit boek is ook geschikt voor jongeren. Auteur: Lidewij Martens
 Titel: Dubbel rood
 Uitgeverij: Cargo
 Jaar van uitgave: 2012
 Blz: 222
Isbn: 9789023472131(ms)


Recensie:
★★★
Wat een pracht boek en wat een mooie taal gebruikt Lidewij Martens om het verhaal van Nico en zijn dochter Geesje te vertellen. Het boek gaat over de band tussen vader en dochter en de onmacht die beiden ervaren om elkaar te helpen, te redden. Het lukt Geesje beter alleen gaat het ten koste van zichzelf.
In het boek volg je Nico die tegenwoordig op een pont werkt en daar een meisje ontmoet dat veel herinneringen bij hem losmaakt en zo kom je ook het verhaal te weten van Geesje en Lieke. Lieke is de vrouw van Nico en de moeder van Geesje. Als Lieke vertrekt en gaat samen wonen met een andere man kiest Geesje voor Nico. Liefdevol weet zij hem uit de put te trekken alleen verdwijnt zij zelf, letterlijk en figuurlijk. Nico zijn herinneringen springen heen en weer in de tijd daardoor leer je de onbezorgde en levendige Geesje kennen. Des de schrijnender zijn de herinneringen aan Geesje als ze 18 jaar wordt.
Het boek laat zien hoe sterk de band kan zijn tussen een vader en dochter maar tegelijkertijd laat het onze onmacht zien als we merken dat onze invloed niet voldoende is en het ons niet lukt om diegene te redden die ons het liefst is. Sommige stukken lezen als een gedicht die worden afgewisseld met de rauwe waarheid omtrent Geesje en haar anorexia. Ik had het boek in een keer uit kunnen lezen maar heb dat bewust niet gedaan het boek verdient het in alle rust te worden gelezen, gevoeld en verwerkt. Ik ben er even stil van. Een droomdebuut! 

Lidewij Martens (Nijmegen, 1963) was werkzaam bij de grote filmfestivals van Nederland (IFFR, Nederlands Film Festival). Ze vervolgde haar loopbaan bij de televisie, waar ze zich ontwikkelde tot een succesvol producer. Na een opleiding scenarioschrijven aan het Maurits Binger Film Instituut schreef ze voor diverse televisieseries. Dubbel rood is haar romandebuut

Geen opmerkingen: