zaterdag 11 juli 2009

Geheimen van de Maasai: inwijding in een bedreigde cultuur door Ton van der Lee en Jandries Groenendijk

De Maasai zijn een van de bekendste, maar ook geheimzinnigste volken van Afrika. Zij houden hardnekkig vast aan hun oude gebruiken en rituelen, terwijl om hen heen de modernisering oprukt. Hun cultuur dreigt nu ten onder te gaan. Daarom namen de leiders van de Maasai enkele jaren geleden een opmerkelijk besluit. Zij vroegen Jandries Groenendijk om de taak van officieel filmer van hun volk op zich te nemen. Inmiddels heeft Groenendijk een aantal geheime rituelen en ceremonies vastgelegd, die nooit eerder zijn gezien of gefilmd door buitenstaanders.
Aan het boek Geheimen van de Maasai is deze dvd van Groenendijk toegevoegd.

Jandries Groenendijk is een witte Keniaan. Hij groeide op in Kenia en is volledig ingewijd als Maasai, met alle rechten, priviliges en plichten die horen bij de status van een stamoudere. Daarnaast is hij professioneel filmer. Ton van der Lee woonde twaalf jaar in Afrika en publiceerde eerder al zes boeken over het continent. Voor dit boek vergezelde hij Groenendijk op zijn langdurige expeditie.
Op boeken.vpro.nl is een radiogesprek te horen met Jandries Groenendijk en is een videofilm te zien van aflevering 11 van Boeken van de VPRO waarin een interview met Groenendijk en van der Lee.
Ik vond het een geweldig boek om te lezen, een zeer makkelijk leesbaar antropologisch verslag over de Maasai en hun rijke cultuur en gewoonten. Tegelijkertijd is het schrijnend om te lezen (en te zien) hoe hun cultuur en natuurlijke omgeving bedreigd wordt door diverse factoren. Eigenlijk het verhaal van zoveel culturen, denk bijvoorbeeld aan de aboriginals in Australie en diverse indianenvolken in het Amazone-gebied.
Als u geinteresseerd bent in andere culturen dan raad ik u dit boek ten zeerste aan!
Ik heb zeer veel respect voor dit volk, een trots volk dat heel respectvol omgaat met zaken als hun natuurlijke leefomgeving, hun veestapel waarvan zij volledig afhankelijk zijn, en hun tradities.
Ik denk dat wij hier in het westen nog veel van kunnen leren!
Titel: Geheimen van de Maasai
Auteurs: Ton van der Lee en Jandries Groenendijk
Uitgever: Balans
Jaar van uitgave: 2009
ISBN: 9789050189521 (yg)

Geen opmerkingen: