vrijdag 27 februari 2009

De vleugels van Ikara van Maya Rasker


Maya Rasker (1965) werd geboren in Málaga, maar groeide op in Nederland. De vleugels van Ikara is haar vierde roman. Eerder publiceerde zij "Met onbekende bestemming", "Rekwisieten" en "Xenia".
Deze roman gaat over een Nederlandse familie, Bernard, Martha en dochter Kathy die tien jaar geleden naar de zuidkust van de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Vader en moeder organiseren een feest ter ere van hun twintigjarige huwelijk. Het huwelijk is moeizaam en zij hebben beide op jonge leeftijd hun moeder verloren. Het verhaal van hun levens wordt met terugwerkende kracht verteld door de gedachten die vooral moeder en dochter hebben. Vaak is het moeilijk te bepalen wiens gedachten op papier staan. Heden en verleden, Amerika, Nederland en Ierland, en de geschiedenissen van Kathy, Bernard en Martha wisselen elkaar steeds af. Met als gevolg een gefragmenteerd en verscheurd verhaal. Toch blijf je doorlezen, het is boeiend beschreven en de tekst is mooi .
Omdat dit het eerste boek van deze schrijfster is wat ik las maakt het nieuwsgierig naar de andere boeken van haar.
Beslist een aanrader!

Auteur: Maya Rasker
Titel: De vleugels van Ikara
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 978 9044611335 (MW)

In dit boek beschrijft Maya Rasker het leven van het
Nederlandse echtpaar, Martha en Bernard, dat al 10 jaar in Amerika in een prachtig huis aan zee woont.Op de dag dat zij twintig jaar getrouwd zijn keert hun 19 jarige dochter Kathy terug uit New York. Zij zit zowel geestelijk als lichamelijk (anorexia) in de penarie.
De man (architect) en de vrouw (vertaalster) hebben een moeizame relatie. Dit probleem wordt nog groter bij de terugkomst van hun zieke dochter. Beiden weten daar niet mee om te gaan en er komt een verrassend einde als de grote storm opsteekt.Verhaal is niet chronologisch verteld, mooi taalgebruik, verwijzingen naar de gedichten van Ted Hughes (man van Sylvia Plath) Er kunnen in dit verhaal vergelijkingen getrokken worden met de Griekse God Icarus.

Auteur: Maya Rasker
Titel: De vleugels van Ikara
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789044611335(MS)

Geen opmerkingen: