woensdag 20 augustus 2008

Het lot van de familie Meijer van Charles Lewinsky


Charles Lewinsky (1946) is een Zwitserse Jood uit een orthodox-joods gezin. Zijn roman, Het lot van de familie Meijer, betekende zijn literaire doorbraak. Het is de eerste keer dat Lewinsky zich aan zo'n turf waagt, maar je kunt aan zijn spannende familiekroniek wel merken dat hij geen beginneling is. Hij heeft de knepen geleerd als toneel- en scriptschrijver, met een lange staat van dienst als schrijver van filmscenario's. Lewinksy is een meesterlijk verteller en schreef een prachtige familieroman. In elke periode, 1871, 1893, 1913 en 1937, worden de Joodse personages geconfronteerd met bevooroordeelde gojem (niet-Joden) die hen op alledaagse veralgemeningen trakteren.
Het boek beslaat vijf generaties, van de Zwitserse 'misjpooche' (Joodse familie) Meijer.
Het doet denken aan Thomas Manns Buddenbrooks. De lotgevallen van veehandelaar Salomon Meijer en zijn familieleden worden door Lewinsky beschreven met humor en diepgang. Zijn personages, vooral Salomon met zijn eeuwige paraplu, zijn aangenomen dochter Chanele en zijn verre verwant Janki zijn goed getypeerd.
Maar ook de andere personen van de familie Meijer worden uitvoerig beschreven.
Het boek is 669 blz. dik en blijft boeien tot de laatste bladzijde.
Aan het eind van het uitstekend vertaalde boek is een uitgebreide verklarende woordenlijst van Jiddische begrippen opgenomen en een stamboom.
Auteur: Charles Lewinsky
Titel: Het lot van de familie Meijer
Uitgevrij: Signatuur
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 9789056722609 (MW)

Geen opmerkingen: