woensdag 8 april 2020

Verhalen vertellen in coronatijd

Overgenomen van blog van Monique Schoutsen


Verhalen zijn eigenlijk altijd belangrijk, maar helemaal als je om de een of andere reden opgesloten zit. Je moet toch ergens je troost uit halen, of niet soms?

Gelukkig zijn er een paar mensen die dat begrijpen, en dan noem ik in de eerste plaats Ivo van Hove van de Toneelgroep Amsterdam, of hoe heten ze tegenwoordig ook alweer, het Internationaal Theater Amsterdam ja. Tijdens een van de laatste afleveringen van DWDD - o, wat mis ik dat programma toch - zei hij dat hij het plan had opgevat om zijn acteurs elke avond een verhaal uit de Decamerone te laten voordragen.

En voilà, na enkele dagen konden wij de eerste acteur met de eerste episode bewonderen: Ramsey Nasr met het verhaal over Peronella die haar minnaar in een wijnvat verbergt op het ogenblik dat haar man onverwacht thuiskomt met een koper voor dat vat. Dat doet hij echt subliem, onder andere door beide protagonisten in een vet Rotterdams accent te laten praten. Maar ook de andere episodes zijn fantastisch verteld. Kijk, daar blijf je wel voor thuis. Ik wel tenminste!

Verder heb je nog Bart van Loo, die vanuit zijn huis elke twee dagen over een boek vertelt dat hem na aan het hart ligt en daar een stukje uit voorleest. Dat is echt een meesterverteller, wat een natuurtalent! Zie hier voor zijn coronacollectie tot nu toe. En als je nog niet overtuigd bent en zijn podcast van De Bourgondiërs nog niet gehoord hebt, dan raad ik je aan die heerlijk te beluisteren en je mening te herzien.

En natuurlijk Paul Groos, oftewel verteller Paul, die de VrijMiMy heeft geïntroduceerd: elke vrijdagmiddag om stipt 16 uur vertelt hij een mythe. Tot nu toe zijn Dido, Orpheus en Alkestis en Theseus aan de orde geweest. Check zijn YouTubekanaal!

Last but not least heb je dan ook nog Paul Haenen met zijn Radio Oranje ('onderduik-tv'). Kijk en luister hier. Ook zijn facetimegesprekjes (hier bijvoorbeeld met Theo Maassen) zijn de moeite van het beluisteren waard.

Ik hoop dat je er net als ik wat troost in vindt in de dagen dat je niet heerlijk buiten in de zon kunt zitten!

Geen opmerkingen: