vrijdag 12 mei 2017

Voorland van Octavie Wolters

"Wanneer hij zijn zoon voor het eerst vasthoudt beseft hij dat hij op het middelpunt staat tussen leven en dood".
Voorland - Octavie Wolters
De zoon verwekt een kind wanneer zijn vader sterft. De familie wordt gevolgd van moeder op zoon, kleinzoon en kleindochter. Ik vond het een somber boek. Er bestond niet echt veel contact tussen de familieleden. Men is erg bezig met zijn beroep. Vader is biologieleraar op  mavoschool, later re tor en zoon doet archeologische vondsten. Beiden beroepen hebben met leven en dood en geschiedenis te maken. Qua stijl wordt schrijfster vergeleken met Siebelink en Gerbrand Bakker

Octavie Wolters (l977) Studeerde Nederlandse taal- en letterkunde.
Werkte als communicatieadviseur en later als illustrator, beeldcolumnist en striptekenaar voor bekende bladen.
Blogger van het eerste uur, back in 2005.
Besloot in 2014 dan toch eens eindelijk om een boek te gaan schrijven.
Debuutroman Voorland ligt nu in de winkel. (Uitgeverij Ambo|Anthos, Amsterdam), boek twee (het onafhankelijke vervolg op Voorland) komt eind 2018 uit.

Korte inhoud:
In zintuigelijk, verstild proza legt Wolters op nietsverhullende wijze de levens van haar personages bloot. Voorland verhaalt over Wolf Haasting, biologieleraar op een kleine mavo, eind jaren zestig. Zijn biologielokaal is voor hem een plek van relatieve veiligheid in een periode van grote veranderingen: hij staat op het punt om te trouwen als hij hoort dat zijn vader terminaal ziek is. In de nacht dat Wolf zijn kind verwekt, sterft aan de andere kant van het dorp zijn vader. Wanneer Wolf zijn zoon Otto voor het eerst vasthoudt voelt hij dat hij op het middelpunt van leven en dood is aanbeland. Hij voelt hoe het land aan hem trekt, hij voelt hoe het tandwiel van de tijd kantelt. Octavie Wolters is neerlandicus.

Geen opmerkingen: