vrijdag 28 april 2017

Prinses Bari door Hwang Sok-yong

Hwang Sok-yong (1943), in Nederland bekend van 'Mijnheer Han' en 'De schaduw van de wapens', is een van de belangrijkste Zuid-Koreaanse schrijvers. In deze roman uit 2007 vlucht het tienermeisje Bari in de jaren 1990 uit Noord-Korea, via China, naar Londen, waar ze in een multiculturele migrantengemeenschap terechtkomt en verliefd wordt op een moslim uit Kasjmir. Bari (haar naam betekent ‘verschoppelinge’) beschrijft zelf de verschrikkingen van de reis en de moeilijkheden van het illegale bestaan, maar het is niet enkel een grimmig relaas, want zij is geen gewoon meisje. Dankzij haar helderziendheid staat ze in contact met de geestenwereld en beleeft ze langdurige visioenen, waarin de sjamanistische legende van de verstoten prinses Bari, naar wie zij door haar grootmoeder is vernoemd, een belangrijke rol speelt.

De kracht van dit boek zit in het lichtvoetige, maar ook analyserende. Als de grootvader van Abdul, de man van Bari, hoort over de aanslag in New York is zijn reactie: "De wereld is nu anders!(....)Maar nu zullen ze onze religie en onze manier van leven openlijker bekritiseren." Hij waarschuwt zijn kleinzoon : "Er gaan verschrikkelijke dingen gebeuren. Nu hebben ze een excuus."
Wij, de lezers, realiseren ons hoe waar dit werd.
Ook het laatste deel van het verhaal, haar visioen van wat niet alleen de wereld betreft, maar ook haar eigen leven, is confronterend en rauw.


Een boek dat heel bijzonder is en tot nadenken stemt...

Geen opmerkingen: