woensdag 15 juni 2016

Voor wie ik heb liefgehad van Marcel Vaarmeijer

mv pictureDe biografie van Marcel Vaarmeijer leest al bijna als een roman. In ’63 wordt hij geboren, bijna drie jaar later overlijdt zijn vader, waarna Marcel alleen achter blijft met zijn moeder. Hij verblijft tijdens zijn jeugd enkele keren in het ziekenhuis, waarna in die periodes ook kindertehuizen volgen voor zijn herstel. Ook later woont hij een tijdje bij een pleeggezin als zijn moeder op haar beurt ziek wordt. Op zijn zestiende, na het behalen van zijn mavo-diploma, besluit Vaarmeijer bij de marine te gaan: dat betekent namelijk dat hij nooit meer naar een pleeggezin of een kindertehuis hoeft, mocht zijn moeder overlijden.  

Een aantal jaren van varen volgen, waarover hij later in NRC Handelsblad een column schrijft. Die worden in 1996 gebundeld tot het boek Oorlogsvloot in vredestijd. Na zeven jaar bij de marine neemt Vaarmeijer ontslag en begint naast verschillende banen met het schrijven en publiceren van gedichten, recensies en verhalen. Later richt hij zich volledig op het schrijven en verschijnen er kinderboeken, thrillers en romans van zijn hand.  

In 1992 overlijdt Vaarmeijers moeder, bijna 24 jaar later verschijnt nu zijn nieuwe roman Voor wie ik heb liefgehad, dat hij op haar leven baseerde. (bron: Hebban) 

Het personage Louise Veldman is gebaseerd op Marcel Vaarmeijer’s eigen moeder en de roman op haar dagboeken. Hij beschrijft ook de koele verstandhouding tussen moeder en zoon, wat het lezen soms extra pijnlijk maakt.

Louise Veldman is negentig en zit in een verpleegtehuis. Haar einde nadert en dan worden er anoniem dagboeken naar haar verstuurd. Zij wil ze weggooien maar uiteindelijk haalt iemand ze uit de container en Fabio de bevriende verpleger gaat deze dagboeken aan haar voorlezen.
Haar verleden gaat herleven. Voor de oorlog ontmoet ze haar grote liefde, een Joodse jongen Daniel. Maar door de oorlog raakt zij hem kwijt, maar hij is nooit uit haar gedachten. Ondanks alles wat ze meegemaakt heeft in haar leven en blijft ze op zoek naar haar geliefde.

Mooi geschreven boek over het leven, de ouderdom, herinneringen, de gruwelen van de wereldoorlog en de gevolgen voor mensen. Aan de hand van persoonlijke verhalen krijg je nog  een beter beeld van de oorlog.

Schrijver; Marcel Vaarmeijer
Titel: Voor wie ik heb liefgehad
Uitgeverij:Luiting-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2016
Isbn9789024570942 (ms)
Blz: 318

Geen opmerkingen: