woensdag 13 april 2016

Tante Roosje

 Afgelopen donderdagavond de voorstelling gezien: Dansen met de vijand. Geweldig.


Wat is goed? Wat is fout? En wat doe je allemaal om te overleven? Daarover gaat de voorstelling Dansen met de vijand, gebaseerd op het succesvolle boek Tante Roosje van Paul Glaser. Dit boek werd door de Washington Post omschreven als ‘Een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.’ In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op ‘Tante Roosje’, een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeert Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Dit bizarre en gruwelijke verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Het verhaal van Roosje is juist in deze tijd weer pijnlijk actueel. Precies zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zwelt het antisemitisme weer aan. Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven.

In 2011 heb ik het boek Tante Roosje besproken op dit blog
Momenteel staat dit boek weer in de belangstelling met een expositie in kamp Vught en een musical.

Tante Roosje

het oorlogsgeheim van mijn familie

Flaptekst

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop. Dit is voor hem het moment om het familiegeheim te onthullen, de ontdekking van de Joodse identiteit van zijn familie en het verzwegen lot van tante Roosje.


Roosje is een geëmancipeerde vrouw die met flair haar plek heeft veroverd. Als danslerares boekt ze successen en danst in Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn en Brussel. Ze verliest haar grote liefde, zoekt troost en trouwt de verkeerde man. Wanneer de nationaalsocialisten de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en Joods, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man sympathiseert met de nazi's.

Ze wordt slachtoffer van verraad door haar eigen man. Het plaatst haar voor grote en soms onmogelijke dilemma's. Roosje komt terecht in zes concentratiekampen. Onder deze moeilijke omstandigheden probeert ze de regie over haar leven te houden. In Auschwitz leert Roosje SS-ers dansen en de bijbehorende etiquette.

In zijn zoektocht brengt de auteur het schokkende, ontroerende en meeslepende verhaal van zijn tante tot leven. Een waar gebeurd verhaal dat de lezer raakt in het diepst van zijn ziel. Deze geschiedenis mocht niet geheim blijven. 


In februari 2016 is het boek heruitgegeven onder de titel 'Dansen met de vijand - het oorlogsgeheim van tante Roosje'. In Nationaal Monument Kamp Vught is van 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 een expositie dat gebaseerd is op het boek van Paul Glaser.
Van Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie gemaakt met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoon journaal en privé-archieven. TOT 22 MEI 2016 IN DE THEATERS

Geen opmerkingen: