donderdag 11 februari 2016

Quarantaine van Wytske Versteeg

auteursfoto Wytske Versteeg
Omslag 'Quarantaine'Wytske Versteeg (1983) studeerde in 2005 cum laude af in de politicologie. Haar tweede roman, Boy, won de BNG Literatuurprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs; vertaalrechten werden verkocht aan Duitsland, Denemarken en Turkije. Haar zeer goed ontvangen romandebuut De Wezenlozen (2012) won de VrouwDebuutprijs en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs.
Eerder publiceerde Versteeg het non-fictie boek Dit is geen dakloze (2008), dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot.

Apart boek over een plastisch chirurg, die zelf door een ongeval op 11jarige leeftijd een afschuwelijk  verminkt gezicht heeft. Daarna breekt hij met zijn alleenstaande moeder en ontfermt de overbuurman zich over hem. Via hem komt hij op een duistere manier in de plastische chirurgie terecht.
Verder komen alle vooroordelen ten opzichte van plastische chirurgie aan bod. Welgestelde vrouwen  die alles aan hun lijf perfect willen  hebben en daarom vaak bij de plastische chirurg zitten. Een vrouw, de dochter van de overbuurman,  waar hij aan vast zit en waar hij niets meer mee heeft. Dan breekt er een dodelijke en besmettelijke ziekte uit en alleen de plastisch chirurg overleeft als een van de weinigen en overziet dan zijn leven. Hierbij speelt de liefdesrelatie met de 20 jarige Maria ook een rol.  Isolement, eenzaamheid rijkdom leegheid alles komt aan bod. Een heel bijzonder boek.

Luister naar de schrijfster over dit boek


Auteur: Sytske Versteeg
Titel: Quarantaine
Uitgeverij: Prometeus
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 173
ISBN: 9789044626919(ms)
Een reactie posten