woensdag 14 mei 2014

La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris Literatuurprijs 2014

La Superba, een roman over de als bohemien levende dichter Leonardo in de Italiaanse stad Genua, werd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad bekroond met 4 ballen:
‘Goed geschreven, geestig en onderhoudend spel tussen verbeelding en realiteit. De kern van La Superba is de wijze waarop de literaire pose van Leonardo vakkundig wordt gedemonteerd door zijn schepper, Ilja Leonard Pfeijffer. Wat rest is een roman die je onmogelijk realistisch kunt noemen, maar die wel overtuigt. Het is echt.’
Met de Libris Literatuurprijs wint Ilja Leonard Pfeijffer een geldbedrag van 50.000 euro.
De overige genomineerden waren Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn, De Bezige Bij), Tom Lanoye (Gelukkige slaven, Prometheus) Marente de Moor (Roundhay, tuinscène, Querido), Jeroen Theunissen (De omwegen, De Bezige Bij Antwerpen) en Robbert Welagen (Het verdwijnen van Robbert, Nijgh & Van Ditmar).

De Nederlandse schrijver (1968) is vijf jaar geleden vanuit Leiden per fiets in Genua beland en er gebleven. Hij is verliefd geworden op deze Italiaans stad bijgenaamd ‘La Superba’ (de hoogmoedige) en wil er in een lange brief aan een Nederlandse vriend (een ‘opera buffa van het dagelijks leven’ in drie aktes en twee intermezzi) uitbundig en met veel bravoure verslag van doen, om die later uit te werken tot een grote roman over migratie. Ilja zit op het terras en laat de wereld aan zich voorbijtrekken, valt keer op keer voor het vele vrouwelijke schoon (‘meisjessurfen’!), raakt geïntrigeerd door een vrouwelijk been, bezingt pooiers en schooiers, legt verhalen van vluchtelingen vast, verliest gaandeweg alle controle, valt ten prooi aan steeds radicalere seksuele verwarring, raakt betrokken bij schimmige zaakjes en krijgt de maffia achter zich aan. ‘La Superba’ is een alternatieve reisgids van Genua, een breed uitwaaierende, groteske, absurde quasi-autobiografie, een ode aan de verbeelding en satire op de Italiaanse dramatiek en zijn eigen machogedrag en ijdelheid, een aanklacht tegen xenofobie en vooral: een feest om te lezen  (NBD recensie)

Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer
Titel: La Superba
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaar van uitgave:  2013
Blz: 348
Isbn: 9789029587273 (ms)

Mooie bespreking van Maarten t Hart

Geen opmerkingen: