vrijdag 30 december 2011

De vrouw die wilde afrekenen van Hakan Ostlundh

Na een stilte van bijna twee jaar verschijnt van de hand van Håkan Östlundh zijn vierde boek over inspecteur Fredrik Broman. Het boek dat de titel Blot meekreeg werd in 2008 genomineerd voor beste misdaadroman van Zweden. 


Het verhaal opent met Fredrik Broman die bewusteloos en met zwaar hersenletsel door een helikopter van Gotland naar het vaste land wordt vervoerd. Een korte schets van hoe een zwaargewonde politieman in een ziekenhuis belandt. Voor de lezer begint dan een verhaal dat uiteindelijk moet duidelijk maken wat er voorafgaand aan deze helikoptervlucht heeft plaatsgevonden.


We maken kennis met Arvid Traneus, een nietsontziende zakenman die bijna tien jaar zijn diensten heeft aangeboden aan een bedrijf in Japan. Zijn diensten bestonden uit het vernietigen van de concurrentie en hierbij nam hij het niet te nauw met de wettelijke grenzen. Hij neemt datgene waar hij denkt recht op te hebben. Een egocentrische man die in Tokio al twee jaar een minnares heeft en die niet veel tijd heeft besteed aan zijn vrouw en zijn gezin.


Wanneer inspecteur Broman en zijn team worden opgeroepen omdat in het huis van Traneus twee lichamen zijn gevonden is het al snel duidelijk dat de vrouw Kristina is,de echtgenote van Arvid. Het tweede slachtoffer is echter zo zwaar toegetakeld dat het niet helemaal duidelijk is of het echtpaar samen om het leven is gebracht. Zoon Ricky moet de moeilijke boodschap brengen aan zijn zus Elin. Het is niet het eerste verlies dat zij moeten verwerken.


Spannend verhaal van wederom een Scandinavische schrijver: Håkan Östlundh


"Een thriller volgens beproefd Zweeds recept: geloofwaardige karakters, een bloedstollend verhaal en een perfect gecomponeerde plot."
Svenska DagbladetBoekgegevens
Titel: De vrouw die wilde afrekenen (2011)
Auteur: Håkan Östlundh 
Originele titel: Blot (2008)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 94-9125-902-
Omvang: 308 p (yg)

Geen opmerkingen: