woensdag 2 juli 2008

De zusjes Boleyn van Philippa GregoryIn 1522 trekt de getrouwde Maria Boleyn (14) de aandacht van de Engelse koning Hendrik VIII. De ambitieuze familie Boleyn doet er alles aan om haar tot Hendriks maitresse te maken, zodat zij kunnen profiteren. Als Maria na een dochter een zoon van Hendrik krijgt en duidelijk is dat koningin Catharina ( van Aragon) in de overgang is, laten de Boleyns Maria vallen voor haar geraffineerde oudere zus Anna, die tijdens Maria's laatste kraamperiode de koning inpalmt.
De zusjes zijn elkaars rivalen, maar kunnen ook niet zonder elkaar.
Vooral Anna, van 1933 tot 1936 koningin van Engeland heeft een moeilijk karakter. Zij wordt later beschuldigd van overspel en incest met haar broer George en in 1936 onthoofd. Hendrik VIII heeft dan al een opvolgster voor haar, Jane Seymour.
Een levendig beeld wordt gegeven van het hofleven in de 16e eeuw, met alle intriges die plaatsvinden om zo dicht mogelijk bij de troon te horen.
Hever Castle, het geboortehuis van Anna en Maria Boleyn komt ook in het verhaal voor. Dit kasteel staat in Kent en kan nog steeds worden bezocht. In de Lange Galerij staan de wassen beelden van koning Henry VIII en zijn 6 vrouwen.
Henry VIII was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Hij werd echter ook beschouwd als liefdeloos, egoïstisch en wreed. Tegenstrevers, echtgenotes of dienaren die hem in de weg stonden ruimde hij meedogenloos uit de weg.
Interessant is om te weten hoe mensen in de 16e eeuw met elkaar omgingen.
Ook de verhoudingen van mensen onderling en ten opzichte van de mensen aan het hof.
Dit boek is verfilmd onder de naam “The other Boleyn girl”. Regisseur Justin Chadwick
Welliswaar geromantiseerd , maar boeiend om te lezen.
Auteur: Philippa Gregory
Titel: De zusjes Boleyn
Uitgeverij: De Boekerij
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789022548486 (MW)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het boek was erg mooi. Ik heb het in één adem uitgelezen. Je leert op een ontspannen manier wat van de geschiedenis.