dinsdag 10 juni 2008

Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel


Philippe Claudel (1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur. Hij brak in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman “Grijze Zielen”. (Prix Renaudot en Grand Prix des Lectrices de Elle). Na Grijze Zielen en Het kleine meisje van meneer Linh (een ontroerend verhaal over vluchtelingen) is dit zijn derde boek over oorlog.
Het verslag van Brodeck gaat over de bestemming van het individu (Brodeck) tegenover het gedrag van het collectief (de menigte en de dorpsgemeenschap).
Het is een verhaal van vervreemding en ontmenselijking.
Brodeck, de hoofdpersoon van deze roman, is door zijn dorpsgenoten gevraagd een verslag te schrijven. Dit verslag moet gaan over de moord op “de Anderer”. Die naam klinkt vreemd en dat is precies waarom het gaat: de man in kwestie is een vreemde in het dorp. Niemand kent zijn naam, niemand weet wat hij doet en wat hij denkt. Na een verblijf van ongeveer vier maanden in het dorp wordt hij gelyncht. Er is daarna natuurlijk een onbehaaglijk gevoel, een licht schuldbesef. Om die gevoelens af te kunnen schudden, krijgt Brodeck van zijn dorpsgenoten de opdracht een verslag te schrijven dat de gebeurtenissen verklaarbaar moet maken.
De streek waarin het dorpje ligt, is vermoedelijk het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk: Elzas-Lotharingen. De namen van de bewoners zijn deels Duits, deels Frans. Bovendien is de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog nadrukkelijk aanwezig en in dat verband wordt steeds naar het Oosten verwezen: daar kwamen de overheersers vandaan die zo veel ellende hebben veroorzaakt.
De reden dat het boek niet overtuigt is dat Claudel geen keuze heeft kunnen maken tussen een parabel, kampliteratuur en bellettrie.
Daarmee blijft “Grijze Zielen” voor mij zijn beste boek.
Auteur: Philippe Claudel
Titel: Het verslag van Brodeck
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 978-90-23427919
(MW)

Geen opmerkingen: