dinsdag 9 juni 2020

De lessen van meneeer Picquier door Marc Roger

Leestip voor iedereen die van lezen en boeken houdt.
Samenvatting van het boek:
Marc Roger | A.W. Bruna UitgeversVoorkantMeneer Picquier heeft zijn boekwinkel moeten sluiten, maar het is hem gelukt om zijn dierbaarste bezit, drieduizend boeken, te bewaren. Die vullen zijn kamer in verzorgingstehuis Bleuets nu tot aan het plafond.
Door zijn ziekte kan Picquier niet meer doen wat hij het allerliefste doet: lezen. Hij vraagt de jonge Grégoire, die sinds kort de maaltijden in het tehuis rondbrengt, om hem elke dag een uur voor te lezen. Daar ziet Grégoire (nooit een echte lezer) aanvankelijk tegen op, maar met de tijd ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee. Het voorleesuur wordt steeds populairder en verhuist naar de algemene ruimte, zodat zo veel mogelijk bewoners kunnen meeluisteren.
De oude boekverkoper Picquier geeft ondertussen zijn jonge voorlezer een aantal waardevolle (levens)lessen mee…

 
Marc Roger is voorlezer van beroep. Hij organiseert lezingen door heel Frankrijk, met name in boekhandels. In 2014 kreeg hij door de jury van de Grand Prix Livres Hebdo een ereprijs uitgereikt voor zijn bijzondere rol in het overbrengen van literatuur naar het grote(re) publiek. dit boek is zijn debuut.

Mooie vriendschap tussen een oudere man en een  jongen. Er wordt op een humoristische  manier met de ouderdom omgegaan. (vergelijking met intouchables en Hendrik Groen)
Verwijzing en korte fragmenten van bekende romans. Mooi taalgebruik en apart einde. Vooral de liefde voor literatuur en het belang van voorlezen is in dit boek belangrijk.

Geen opmerkingen: