zondag 15 december 2019

Praten met vreemden van Malcolm Gladwell

Afbeeldingsresultaat voor malcolm gladwellMalcolm Gladwell  (3 september 1963)is een Canadees auteur. Gladwell werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, groeide op in Canada en woont in New York. Hij is de zoon van een Britse vader en een Jamaicaanse moeder. Hij studeerde geschiedenis aan de universiteit van Toronto. Sinds 1996 schrijft hij voor The New Yorker.Van hem verschenen de bestsellers Uitblinkers , Het beslissende moment en intuitie.

Aan de hand van voorbeelden uit de geschiedenis toont de schrijver aan dat we aan de hand van vooroordelen mensen verkeerd inschatten leugens niet herkennen en vaak blijven hangen  bij de eerste gezichtsuitdrukkingen.
Uit de inleiding: "Soms geven de gesprekken tussen vreemden de vreemde de kans een vreemde te blijven."
Alles is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek / Literatuuropgaven van 35 blz.
Met foto's en veel grafieken.
Afbeeldingsresultaat voor praten met vreemdenHet boek begint met de aanhouding van een zwarte vrouw door een politieagent omdat zij niet goed richting aangegeven heeft. Door het vooroordeel van de agent en de zenuwachtige reactie van de vrouw loopt het gesprek uit de hand. De vrouw wordt gearresteerd en pleegt later zelfmoord in de cel.Soortgelijk verhaal over Cubaanse spionnen, zelfmoorden op de Coldgatebrug. Achtergronden over de zelfmoord van Sylivia Plath.  De kern van dit boek is of mensen elkaars gedrag correct interpreteren

Al met al een boek waarbij de lezer zelf moet oordelen of hij het eens is met het onderzoek en de opvattingen van de schrijver.
Ik vond het een moeilijk boek dat niet geschikt is voor de gemiddelde lezer in de bibliotheek.

Geen opmerkingen: