dinsdag 22 oktober 2019

Het kind van Noach door Eric Emmanuel Schmitt

Afbeeldingsresultaat voor het kind van noachTip van een vriendin. Een ouder boek uit 2005. Maar prachtige novelle door de ogen van een kind.Een joods jongetje van 7 jaar wordt van zijn ouders gescheiden en duikt onder in het gele huis dat door een Belgische pastoor Puym gerund wordt. Een rechtvaardige man die een speciale band krijgt met dit leergierige jongetje. Gelukkig komen zijn ouders na de oorlog terug maar het jongetje wil aanvankelijk niet terug naar zijn ouders.Zij zijn door de omstandigheden uit elkaar gegroeid.

Vader Puym krijgt de titel van rechtvaardige toegekend door het Yad Vashem instituut. “Het kind van Noach” is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: tijdens de oorlog redde ene Joseph André (1908-1973), een onderpastoor, 271 kinderen van de concentratiekampen. In 1968 kreeg hij als dank van de Israëlische staat de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Op zijn graf staat een kruis én een joodse davidster.
"Het kind van Noach" is onderdeel van vier kleine, toverachtige novellen (de anderen: “"Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran", "Oscar en oma Rozerood" en "Milarepa") over interreligieuze relaties, gezien, gevoeld en verteld door een kind,

Eric-Emmanuel Schmitt (1960) is een gelauwerde Franse auteur, toneelschrijver en filmmaker. Tegenwoordig woont hij in België. Zijn boeken zijn in meer dan 35 talen vertaald.

Geen opmerkingen: