maandag 8 oktober 2018

Kukolka van Lana Lux

7-jarige weesmeisje Samira, dat op een kwade dag wegloopt uit een Oekraïens tehuis. 'Kukolka' betekent in het Russisch 'popje'. Zo wordt het meisje met de prachtige, groenblauwe ogen liefkozend genoemd. Eerst door de pedoseksuele Rocky, die haar in zijn zakkenrollersbende opneemt. En later door loverboy Dimitri, die haar in Berlijn in de prostitutie dwingt.

Samira wordt voortgedreven door het verlangen om haar geadopteerde vriendin Marina uit het Oekraïense weeshuis op te zoeken in Duitsland. Het boek heeft een open einde. Rauw boek. Indrukwekkend. Klein  argeloos meisje dat in Rocky en Dimitri met hun mooie verhalen en beloftes gelooft en daardoor steeds verder in de problemen raakt. Als ze lotgenoten treft die ze als vriendinnen beschouwt sterft de ene aan een illegale abortus en de andere wordt voor haar ogen doodgeschoten tijdens een diefstal die ze samen plegen. Heftig dat dit allemaal nog in deze tijd gebeurt. Kinderprostitutie en loverboys. 

Lana Lux werd in 1986 geboren in de Oekraïne. Op tienjarige leeftijd vluchtte ze met haar ouders naar Duitsland. Ze studeerde voedingswetenschappen en volgde een toneelopleiding. Kukolka is haar debuut.

Geen opmerkingen: