woensdag 16 augustus 2017

Verloren grond van Murat Isik

Verloren grondPrachtige familieverhaal.  De dertienjarige Mehmet groeit p in een dorp dat door de Armenen is gesticht. Zijn vader is een verhalenverteller en zijn moeder is een krachtige vrouw die geen blad voor de mond neemt.
Hij heeft een oudere broer Yusuf en een jonger zusje Elida.
Op een dag gebeurt er een ongeluk waarbij bij de vader een been wordt geamputeerd. Hij kan niet meer voor zijn gezin zorgen en verkoopt dan zijn vee en besluit naar zijn geboortedorp terug te keren.
Maar daar worden zij als indringers gezien en er is een strijd op leven  en dood over de grond die hij geerfd heeft en waar hij na 20 jaar nog recht op denkt te hebben.
We zien het hele verhaal door de ogen van Mehmet. Prachtig en boeiend verteld.

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Zijn eerste prijs kwam voor zijn korte verhaal 'De purperen citroen' tijdens de juni Kunstmaand van 2007. Dit verhaal is door regisseur Thomas Bijsterbosch vertaald in een theaterstuk. In 2011 kreeg hij de El Hizjra Literatuurprijs voor het korte verhaal 'De laatste reis'.
Afbeeldingsresultaat voor murat isikIn 2012 kwam zijn eerste roman uit; 'Verloren Grond', waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs kreeg. Verloren Grond vertelt de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije. In 2017 kwam zijn tweede roman uit: 'Wees Onzichtbaar'. Dit verhaal speelt zich af in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer, waar Isik is opgegroeid.
 

Geen opmerkingen: