dinsdag 24 mei 2016

Moedervlekken van Arnon GrunbergArnon Yasha Yves Grunberg is geboren in Amsterdam in 1971 en werd op zeventienjarige leeftijd van school gestuurd. Op zijn negentiende begon hij een uitgeverij gespecialiseerd in niet-Arische, Duitse literatuur. Zijn eerste roman, Blauwe maandagen, werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut en werd vertaald in dertien talen. Hij was toen slechts drieëntwintig jaar oud.
Bij Lebowski verschenen in 2004 De joodse messias (shortlist Gouden Uil en AKO Literatuurprijs) en in 2008 Onze oom (shortlist Libris Literatuurprijs). In 2016 verscheen op Moederdag de roman Moedervlekken.
Moedervlekken - Arnon Grunberg (ISBN 9789048819133)
Boek over de intense verhouding tussen een zoon en een bejaarde moeder. De moeder wordt verzorgd door 2 Nepalese verzorgsters. Op een dag komt de 42 jarige zoon , die psychiater is, thuis en wil iets met de Nepalese verzorgster. Zij schakelt haar vriend in en Otto Kadoke de psychiater wordt in elkaar geslagen  en de Nepalese verzorgsters verlaten  het huis. Otto neemt tijdelijk de verzorging van zijn moeder op zich.
Tijdens de crisisdienst, Otto is gespecialiseerd in suicidepreventie komt hij een in aanraking met een psychiatrisch patiente en  als therapie besluit Otto dat deze voor zijn moeder gaat zorgen.
Prive en werk lopen  door elkaar. Otto kan zijn moeder niet loslaten  ondanks dat zij hem kleineert.
De moedervlekken die bij hem weggehaald hebben een letterlijke en figuurlijke betekenis.
Mooi boek dat tot nadenken stemt.

Auteur: Arnon Grunberg
Titel: Moedervlekken
Uitgeverij: Lebowski
Jaar van uitgave:2016
Isbn: 9789048819133 (ms)


Een reactie posten