woensdag 30 september 2015

En nooit was iets gelogen van Ellen Heijmericks

Ellen HeijmerikxEllen Heijmerikx (Beverwijk, 1963) groeide op in een streng religieus gezin. Haar ouders bekeerden zich in de jaren vijftig tot de Gemeente van de Noorse Broeders. “Wereldse” invloeden werden uitgebannen, het dagelijks leven stond in het teken van een extreem rechtlijnige Bijbelopvatting.
Na haar twintigste keerde Ellen Heijmerikx het geloof en de gemeente de rug toe. Over de complexiteit van de geloofswereld voor een jong meisje schreef ze haar eerste twee romans: Wij dansen niet en Blinde wereld
.
En Nooit Was Iets Gelogen"Ik begrijp het niet , de neiging van mensen om op hun sterfbed geheimen op te biechten


Zo begint En nooit was iets gelogen. Het boek wordt geschreven uit het perspectief van Juanita. Zij zit aan het sterfbed van haar man Pepe, in een Nederlands ziekenhuis. Zij zijn als gastarbeiders in Nederland gekomen en hebben bij de hoogovens in Ijmuiden gewerkt. Pepe laat zijn leven aan zich voorbij komen en hij heeft tijdens zijn leven veel verzwegen. De Spaanse burgeroorlog van Franco heeft veel invloed gehad op zijn jeugd en leven. Ook Juanita ziet haar leven voorbijkomen, hun eerste ontmoeting, het theatergezelschap waarmee zij met haar ouders in de tijd van Franco door Spanje trok en de politieke opvattingen. Pepe schreef gedichten copla's en dit boek is van toepasselijke copla's voorzien.

Mijn schoonmoeder wordt begraven.
Ik neem een uienschil,
Dat is een uitstekend middel
Wanneer men huilen wil. 

De copla's zijn van Jos Versteegen. De schrijfster had een Spaanse vriendin in Beverwijk en aan de hand van haar verhalen is dit boek ontstaan.Ellen Heijmerikx en Jos Versteegen maakten samen een reis naar Spanje via het Nederlandse Letterenfonds, om de familie van Pepe en Juanita te spreken en onderzoek te doen. Veel van de verhalen die zij daar hoorden, komen terug in dit boek.

Luister naar een interview over dit boek http://www.radio1.nl/item/281426-

Recensie BIblion: Portret van een liefde tussen man en vrouw, begonnen in Spanje onder Franco. In 2013 sterft Pepe, een Spaanse gastarbeider, in een Nederlands ziekenhuis. Aan zijn sterfbed hoort zijn vrouw Juanita zijn verzwegen herinneringen: aan zijn traumatische jeugd, armoede, misbruik, schrijven van gedichten en het reizend theatergezelschap van haar ouders, waar de liefde voor zijn vrouw groeide. Deze geheimen binnen het huwelijk dwingen ook Juanita tot een terugblik. Deze scènes worden afgewisseld door beelden van haar ontreddering na zijn dood, en zijn verweven met passende, sfeervolle gedichten en liedjes van Jos Versteegen (genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs). Realiteit en fictie, beeldend en diep verwoord, zijn gebaseerd op een reis van de auteur (1963) en Versteegen naar Spanje; de protagonisten waren de ouders van een vriendin
Auteur: Ellen Heijmerikx
Titel: En nooit was iets gelogen
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2015
bLz: 253
ISBN: 9789046818817 (ms)

Geen opmerkingen: