dinsdag 3 maart 2015

Iedereen kan schilderen van Emma Curvers


Emma CurversIn deze debuutroman vertelt Emma Curvers (1985) het verhaal van een Zuid-Limburgs gezin dat wordt getergd door een instabiele vader. Hij lijdt aan depressies en waanbeelden en eist hierdoor alle aandacht in het gezin op. De hoofdpersoon Hans Kostons is gedeeltelijk gebaseerd op haar vader John. In een interview in de Volkskrant vertelde de schrijfster dat ze haar familieperikelen 'langzaam is gaan aanvechten.' 'Mijn vader heeft mij weggedaan. Hij zei letterlijk: je bent mijn kind niet meer, je mag hier nooit meer komen.'

Er was zelfs een proces aangespannen om dit boek uit de verkoop te halen.
Schrijfster Emma Curvers hoeft haar debuutroman Iedereen kan schilderen niet uit de winkels te halen. Ook hoeft ze uitspraken die ze deed in de Volkskrant niet terug te nemen. Dat oordeelde de rechter vandaag. Haar vader John Curvers was naar de rechtbank gestapt omdat hij zich voelde aangevallen door het boek van zijn dochter en uitspraken die ze deed in de Volkskrant. Het zou hem in een negatief daglicht hebben gezet.  (8 januari 2015)

Ik vond het een mooi boek. Via Iris lezen we hoe het is om met een vader met waanideeen  en stoornissen (lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en suïcidale neigingen). te leven en welke invloed dit op de 2 dochters heeft. Ondanks het thema is het met humor en  toch gevoelig  geschreven. Het boek heet schilderen op nummer omdat de vader werk van de schrijver William Turner wil nabootsen maar de golven lukte niet en daarom is hij gaan schilderen op nummer.



Auteur: Emma Curvers
Titel:  Iedereen kan schilderen
Jaar van uitgave:
Uitgeverij: Atlas
Blz: 206
Isbn: 9789025443795(ms)



Geen opmerkingen: