dinsdag 15 april 2014

De laatste winter van Femke Roobol

De laatste winterNadat ik het boek Springtij had gelezen was ik ook benieuwd naar het eerste boek van Femke Roobol: "De laatste winter". Femke Roobol (1966) koos als uitgangspunt van haar roman de razzia van Putten. In het najaar van 1944 wordt daar een aanslag gepleegd op Duitse officieren met als maatregel dat alle werkbare mannen uit het Gelderse dorp zijn gedeporteerd en vrijwel alle woningen zijn platgebrand. In de  hongerwinter van 1944  gaan broer Maarten en een zus Anna van Amsterdam naar Putten  om voedsel bij hun oom en tante te halen.
Tijdens het verblijf in Putten wordt Maarten gearresteerd bij de razzia in Putten en afgevoerd naar het kamp Neuhausen. Anna weet niet wat er met haar broer gebeurd is en  samen met haar moeder Corrie en haar zus Lena leven zij  in het ongewisse voort in Amsterdam. Na de oorlog komt Anna  via een vriend van Maarten te weten wat er gebeurd is.
In dit boek heeft de schrijfster een historische gebeurtenis-in dit geval de razzia in  Putten in W.O II-verwerkt in een persoonlijk verhaal.
Het is weer dezelfde opzet als haar boek Springtij. Om en om een  hoofdstuk uit het perspectief van Anna en  het andere hoofdstuk over Maarten en zijn verblijf in het kamp. Boek wat makkelijk leest  en je een goed beeld geeft van het oorlogsgebeuren van gewone burgers.

Auteur: Femke Roobol
Titel: De laatste winter
Uitgeverij: Sijthoff
Jaar van uitgave:2013
Isbn: 9789021807805 (ms)
Blz: 352

Geen opmerkingen: