donderdag 31 januari 2013

De oorlogsbruid van Nancy RichlerWeer een boek over de gevolgen van wereldoorlog II. De "Oorlogsbruid" van Nancy Richler begint net na de WO11. Een jonge vrouw Lily Azarov komt aan op het station in Montreal in Canada. Daar zou haar verloofde (die ze nog nooit gezien had) haar afhalen. Sol Kramer (de verloofde) ziet Lily uit de trein stappen, en bedenkt zich.
Nathan Kramer, zijn broer, maakt zijn verontschuldiging krijgt medelijden en besluit zelf met Lily te trouwen. Snel wordt duidelijk dat Lily niet degene is voor wie ze zich uitgeeft. Zij heeft de identiteit van een andere  joodse vrouw die in de oorlog omgekomen is aangenomen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid om Lily heen. Na een poosje ingewoond te hebben bij zijn moeder, Bella en broer Sol, betrekken ze een eigen huis. Lily raakt zwanger, bevalt van een dochter Ruth en als Ruth twee maanden oud is verdwijnt Lily op een geheimzinnige manier en keert nooit meer terug Ruth groeit op bij haar vader en het gezin van Sol. Als ze 6 jaar wordt ontvangt ze een pakje van haar moeder, met een steen. Ze blijft Ruth een aantal jaren stenen sturen van verschillende plaatsen in Canada.
Als Ruth ouder wordt krijgt ze steeds meer de behoefte om meer van haar moeder te weten te komen en haar te zoeken.
"Nieuwsgierigheid moest gevoed worden en de brokjes die ik kreeg toegeworpen waren veel
Nadat Ruth getrouwd is met Reuben en zelf kinderen krijgt wil ze meer over haar moeder weten.
Als haar oma Bella, komt te overlijden laat deze een brief achter waarin de werkelijke naam van haar moeder staat. Ruth zet een prive-detective aan het werk en vindt haar moeder en heeft een ontmoeting met haar. Voor beiden niet wat ze er van verwacht hadden. Ruth ziet haar moeder niet meer.
Jaren later  overlijdt Lily en Ruth overziet haar leven en dat van haar moeder.
Het boek bevat leesclubvragen.
Mooi boek dat vast weer door een grote groep gelezen gaat worden.


Auteur: Nancy Richler
Titel: De oorlogsbruid
Uitgeverij: Orlando
Jaar van uitgave: 2012
Blz:365
Isbn: 9789022961711 (ms)


Geen opmerkingen: