zaterdag 9 juli 2011

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdweenWat te doen als je je 100-jarig bestaan liever níét in een bejaardenhuis viert? Lees het in ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. Deze roman van Jonas Jonasson is wat mij betreft echt een aanrader! In Zweden zijn er maar liefst 750.000 exemplaren van dit boek verkocht en won de auteur de Swedish Book Sellers Award 2009.

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Het boek leest als een trein, waarbij je de ‘roadtrip’ van de honderdjarige in detail volgt. Wat maakt Allan memorabele avonturen mee. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft; ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan-effect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Het boek heb ik gelezen met een grote smile op mijn gezicht. Het deed me denken aan de verhalen van Nicollo Ammaniti zoals "Laat het feest beginnen".
Geweldig, voor mensen die van humor houden! (yg)

Titel : de 100jarige man die uit het raam klom en verdween
Schrijver: Jonas Jonasson
Uitgever: Signatuur
Jaar van uitgave: 2011
Blz. 358p.

Geen opmerkingen: