maandag 11 april 2011

De koning van Kader Abdolah


De laatste weken kon u er nauwelijks omheen. Kader Abdollah schreef het Boekenweekgeschenk 2011 (De Kraai) en gelijktijdig kwam zijn nieuwste roman, De koning, uit.

De nieuwe roman van Kader Abdolah speelt zich af in Perzië aan het einde van de negentiende eeuw. Een nieuwe sjah bestijgt de troon. Hij volgt zijn vader op, maar hij mist de daadkracht en de ambitie om zijn stempel op het bestuur te drukken. De koning heeft meer oog voor zijn harem, de kersentuin, de jacht en zijn rijkdommen dan voor de situatie waarin het volk en het land verkeren. Het leiderschap in het economische machtsspel waarin Perzië met Engeland, Frankrijk en Rusland is verwikkeld, laat hij over aan zijn raadgever, de vizier.
In een historisch en tegelijkertijd actueel verhaal vol betoverende personages verweeft Kader Abdolah de harde strijd om bodemschatten, land en macht met de magische sfeer van het aloude Perzië.

Wederom een roman met een Oosterse sfeer. Toch vond ik het boek ietwat teleurstellend en langdradig. Jammer, ik had er meer van verwacht!

Titel: De Koning
Auteur: Kader Abdolah
Uitgever: De Geus, Breda
Jaar van uitgave: 2011
Blz: 412 (yg)

Geen opmerkingen: