zondag 17 januari 2010

Leer mij je liefhebben; het bewogen leven van een domineesvrouw van Kristine Groenhart


Na het overlijden van haar oma Jo in 1999 beschrijft Kristine Groenhart naar aanleiding van de nagelaten dagboekaantekeningen en foto's het leven van het domineesechtpaar Jo Liese en Wolter Smit.
Dit jonge echtpaar vertrekt in 1934 per boot naar Nederlands-Indie om daar als zendelingsechtpaar te gaan werken. Uit de overgebleven brieven blijkt dat Jo het niet eenvoudig heeft gehad. Ze had last van eenzaamheid, problemen met het geloof en met haar man.
Tijdens de oorlog wordt Jo samen met haar vier kinderen van haar man gescheiden en komt in het Jappenkamp terecht. Samen met haar kinderen weet ze de ontberingen te boven te komen.
Na de oorlog komen ze weer naar Nederland, daar krijgen ze nog 2 zonen. Het echtpaar gaat scheiden en Jo moet voor haar 2 jongste zonen zorgen die aan de drugs raken en die zij uiteindelijk als oude vrouw overleeft.
Een boeiende vrouwengeschiedenis. Dit boek geeft weer een tijdsbeeld van Nederland en Nederlands-Indie. Dit boek behoort tot de non-fictie literatuur zoals de boeken van Geert Mak en Annejet van der Zijl. Kristine Groenhart (Dordrecht,1964) is Neerlandica. Zij gaf Nederlands op diverse middelbare scholen in Nederland. Sinds 1998 woont zij in Engeland. Ook daar heeft zij lesgegeven, aan Nederlandse kinderen op een internationale school In januari 2010 verschijnt haar tweede boek: Koffer uit Berlijn.
Auteur: Kristine Groenhart
Titel: Leer mij liefhebben
Uitgeverij: Polak &Van Gennep
Jaar van uitgave: 2009
Isbn: 9789025364267 (ms)

Geen opmerkingen: