vrijdag 30 mei 2008

Het satijnen hart van Remco CampertRemco Campert behoorde tot de groep Vijftigers, die nu een vaste stek heeft in de literaire canon als de belangrijkste naoorlogse vernieuwingsbeweging in de poëzie.
Campert schreef ook veel proza en krantenstukken van uiteenlopende aard. Zijn werk is met grote prijzen bekroond. Hij is van zijn generatie een van de weinigen die nog steeds volop literair actief is. De afgelopen jaren is Campert vooral geliefd als columnist en als auteur van de bestseller Een liefde in Parijs (2004), een roman over een latelife crisis die hij karakteriseert als een vingeroefening voor Het satijnen hart..

Het satijnen hart opent met de zin: “Mijn beste schilderij maakte ik toen ik tegen de zestig was”. Een ooit beroemde kunstenaar blikt op het eind van zijn leven terug op zijn carrière.
De bejaarde schilder Van Otterlo schildert al jaren niet meer.Tussen begin en eind zijn er wat gesprekken tussen de schilder en zijn vriend (Jongerius jr.) en ook spreekt hij geregeld zijn halfzus Bettina.
Campert weet met kleine middelen duidelijk te maken wat er verandert in het leven van Van Otterlo. Er wordt een atelier opgeruimd, iemand gaat een schilderij maken. En ineens is alles anders. Altijd heeft Van Otterlo zijn kunst op de eerste plaats gesteld. Dat was zijn grote liefde. De vriendinnen kwamen op de tweede plaats. Door de dood van Cissy moet hij zich realiseren dat hij mensen tekort heeft gedaan. Hij moet opnieuw zijn positie in het leven bepalen. Niet alleen krijgt hij oog voor de minder goede kanten van zijn karakter, hij gaat ook anders kijken naar zijn kunst en de manier waarop hij daarmee bezig was.
Het satijnen hart is een boek vol kleine daden. 'Het satijnen hart gaat over zware dingen: ouderdom, verval, dood, egocentrisme; maar het is luchtig geschreven.
Als je de lange 'vertellingen' meerekent, is Het satijnen hart de elfde roman van Campert, die in 1979 de P.C. Hooftprijs kreeg voor zijn poëzie.
In 2007 kwam van Campert Dagboek van een poes uit.

Auteur: Remco Camper
Titel: Het satijnen hart
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2006
ISBN:9789023419242
(MW)

Geen opmerkingen: