woensdag 20 februari 2008

Stiltetijd van Marita Van Der Vyver


In het boekenprogramma van de Ochtenden op de VPRO (Elke vrijdagochtend van 10.45-11.00 uur) werd dit boek door Aukje Holtrop besproken en daarom ben ik het gaan lezen. Zuid-Afrika is momenteel erg in de belangstelling op tv (Stellenbosch, Adriaan van Dis)
Een Zuid-Afrikaans gezin, dat uit vader, moeder en een tienerzoon bestaat, verblijft een jaar in Frankrijk om een boerderij te restaureren. Tijdens dit jaar proberen zij ieder op hun eigen manier de gewelddadige dood van hun dochter,zusje in Kaapstad te verwerken.
Ook in Frankrijk worden zij geconfronteerd met geweld en discriminatie en kan hun huwelijk deze moeilijkheden bijna niet overleven. Vooral de moeder trekt zich steeds meer in zich zelf terug en put energie uit een briefwisseling met een vrouw die in de gevangenis zit vanwege moord op haar kinderen. Ontroerende roman over verdriet en schuld en mooi geschreven.
De schrijfster is in Zuid-Afrika geboren (1958) en woont nu met haar gezin in Frankrijk
Een ander mooi boek van deze schrijfster is Vergenoeg.
Aan het sterfbed van hun moeder worden twee zussen, zeer verschillend van karakter, geconfronteerd met zichzelf, hun moeder en het verleden.

Auteur: Marita Van der Vyver
Titel: Stiltetijd
Jaar uitgave: 2007
ISBN: 9789058314581
Uitgever : Sirene
(MS)

Geen opmerkingen: