zondag 7 november 2010

Het zat zo van Meir Shalev


Meir Shalev (Nahalal, 1948) is de kleinzoon van zionistische pioniers. Zijn grootvader emigreerde in 1910 van Oekraine naar Palestina, trouwde er een landgenote en richtte in Nahalal de eerste mosjav op, een soort kibboets. Shalev is een van de succesvolste schrijvers van Israel. Zijn werk wordt in ruim twintig talen uitgebracht.

Het boek Het zat zo is een ongewone, fantasievolle roman. Het is het waargebeurde, ongelooflijke verhaal over Shalevs grootmoeder Tonja en de stofzuiger die haar zwager haar uit Amerika toestuurde. 'Het zat zo', als de jonge Meir zijn grootmoeder deze woorden hoorde zeggen, wist hij dat er een verhaal aan zat te komen. Een goed verhaal. Zijn grootmoeder kon prachtige verhalen vertellen. Over haar jeugd in Rusland bijvoorbeeld. Maar ook het verhaal van de Amerikaanse stofzuiger die op een dag na een lange reis bij Shalevs Russische grootmoeder in Palestina belandt. Deze 'svieper' zoals oma Tonja hem noemde, was een cadeautje van haar zwager in Amerika. Het ding kwam als geroepen. Want vanaf het moment dat Tonja zich vestigde in de woestijn van Jizreel, bond ze de strijd aan met stof en modder: zij had een ware poetsneurose. Zij deed er alles aan om het vuil op afstand te houden.
Meir Shalev beschrijft op een prachtige manier, met veel humor en taalgevoel, het verhaal van zijn grootmoeder, en en passant zijn hele verdere familie.
Titel : Het zat zo
auteur: Meir Shalev
Uitgever: Anthos | Amsterdam, 2010
Pagina's: 233 (yg)

Geen opmerkingen: