donderdag 10 december 2015

Wat ik nooit eerder heb gezegd van Celeste NG

Celeste NgCeleste Ng (spreek uit: ing) is opgegroeid in Pennsylvania en Ohio, US. Ze studeerde aan Harvard en de University of Michigan. Haar korte verhalen en essays zijn gepubliceerd in o.a. One Story, TriQuarterly, Bellevue Literary Review en the Kenyon Review Online en ze heeft voor een van haar verhalen de Pushcart Prize in ontvangst mogen nemen. In de zomer van 2015 verschijnt haar debuutroman Wat ik nooit eerder heb gezegd. Ze schrijft aan haar tweede roman en aan een collectie korte verhalen, en geeft daarnaast ook les aan Grub Street, een creative writing centre.

Lydia is dood. Alle gezinsleden denken terug aan wat er gebeurd kan zijn en hoe Lydia 's plaats in het gezin was. Zij is de oudste dochter uit een Amerikaans-Chinese relatie.
Marilyn, de moeder mocht van haar moeder niet trouwen met James, een  kleurling. Volgens haar moeder was deze relatie gedoemd te mislukken en zij verbrak de relatie met haar dochter nadat zij met James getrouwd was. Door het huwelijk  gaf ze ook haar studie geneeskunde op, waar ze haar hele leven spijt van had. Koste wat kost wilde zij dat haar dochter geneeskunde gaat studeren. Voor Lydia is dat een hele last om daaraan te voldoen.
De broer Nath is bezig om naar Harvard te gaan en Lydia ziet daar erg tegenop dat zij hem kwijt gaat raken. Hannah, het nakomertje voelt zich binnen dit gezin buitengesloten en James is ook niet gelukkig met Marilyn en knoopt een relatie aan met zijn (wel zwarte) assistente Louise. Iedereen binnen het gezin voelt zich schuldig aan de dood van Lydia. Er zijn te weinig zaken uitgesproken.
(Thema's in dit boek: rassendiscriminatie,  emancipatie, eenzaamheid, verwachtingen, relaties, pubertijd, zelfmoord)
Auteur: Celeste NG
Titel: Wat ik nooit eerder heb gezegd
Uitgeverij: Bruna
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 336
Isbn:  9400506090 (ms)

Geen opmerkingen: