woensdag 29 februari 2012

Geschiedenis van een gevallen engel van Henning Mankell

 
Deze Zweedse auteur werd vooral bekend door zijn Wallander-detectives. In deze roman is de Zweedse jonge vrouw Hanna het hoofdpersonage. In het begin van de 20e eeuw groeit Hanna op in Noord-Zweden. Als haar vader sterft, moet Hanna naar de stad om zelf haar kost te verdienen, eerst als dienstmeisje en later als kokkin op een stoomschip, dat hout naar Australië moet vervoeren. Onderweg raakt zij verliefd op een stuurman Lars Lundmark en trouwt met hem. Hij overlijdt echter na een maand en krijgt een zeemansgraf.  Hanna gaat in Mozambique aan land en wordt min of meer toevallig  eigenaresse van een bordeel. En zij probeert op te komen voor de rechten van de zwarte vrouwen.
Dit boek is op waarheid gebaseerd. Er is een oud schrift gevonden met de belevenissen van deze vrouw uit het begin van de 20e eeuw en aan de hand van deze gegevens heeft de schrijver deze roman geschreven.
Auteur: Henning Mankell
Titel: Geschiedenis van een gevallen engel
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2011
P: 411
Isbn: 97890444521184 (ms)

De camping van Karin Kuiper

 
De schrijfster, weduwe van schrijver Karel Glastra van Loon, is mediator en coach. Zij werd bekend door haar bestseller 'Je mag mij altijd bellen', over de rouwperiode in de eerste jaren na haar mans dood. Ik was benieuwd naar haar romandebuut. Het is een boek dat makkelijk wegleest en voor een grote doelgroep geschikt is.
Cindy en Ralph zijn vastgelopen in hun relatie en proberen via een sprong naar Frankrijk hun verhouding nieuw leven in te blazen. Op hun camping is het hard werken vanwege de uiteenlopende gasten, onder wie veel eenoudergezinnen, en door achterstallig onderhoud. Kleine drama's als liefde, ontrouw, ziekte en drank geven het leven op de camping.
Al lezende komen we de tragische voorgeschiedenis van de hoofdpersonen te weten.
Auteur: Karin Kuiper
Titel: De camping
Uitgeverij: Nw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2011
P: 223 p.
Isbn: 978904681139 (ms)

Moeders en dochters van Annette Heffels

De relatie tussen moeders en dochters is vaak gecompliceerd. Psychologe Annette Heffels heeft een boek geschreven over de relatie met haar eigen moeder en haar dochters. Het is een bundeling van de columns die eerder verschenen in de Margriet. Zij beschrijft de ups en downs in de relatie met haar eigen moeder en vertelt over de angsten, twijfels en geluksmomenten die ze heeft als moeder van twee dochters. Ze merkte namelijk dat deze relatie veranderde naarmate haar moeder ouder en kwetsbaarder werd. Ook haar eigen moederschap houdt ze tegen het licht. Vele vrouwen zullen zich in dit boek herkennen
Auteur: Annette Heffels
Titel: Moeders en dochters
Uitgeverij: Spectrum
Jaar van uitave: 2011
Blz: 157
Isbn: 9789000304165 (ms)

donderdag 23 februari 2012

Keukenmeidenroman verfilmd als The Help

Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carrière als schrijfster na te jagen. Naar een onderwerp hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly vertelt over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de 'gewone' manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken.
De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen is Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient.
Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop voor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden.

Dit boek is al eerder op Boekenproeven (21 juni 2010) besproken en  nu is dit boek onlangs verfilmd.

zondag 12 februari 2012

Nooit ziek geweest van Nico Dijkshoorn



'Wat heel bijzonder is, zuster, is dat ik nooit ziek ben geweest. Nooit. Nooit ziek geweest. Andere mensen om ons heen, vrienden, je hoort niet anders, maar ik vind dat waanzin.'
De vader van Nico, Klaas Dijskhoorn zit vanwege Alzheimer in een tehuis. In flashbacks wordt teruggekeken op het leven van Klaas en Nel, de ouders van Nico. Een vader die heel erg dominant was en waarnaar de familie zich altijd geschikt heeft.
Het boek is ironisch en met humor geschreven. Het boek is een zoektocht van de schrijver naar de realtie met zijn vader, waarmee hij een haat-liefdesverhouding had. Nico Dijkshoorn is schrijver en dichter en werkt bij DWDD
Auteur: Nico Dijkhoorn
Titel: Nooit ziek geweest
Uitgeverij: Contact
Jaar van uitgave: 2012
Blz: 247
Isbn: 9789025435851 (ms)






woensdag 8 februari 2012

Van Maas naar Amstel van Leni Jansen

Dit boek kwam ik bij de nieuwe boeken tegen en het is ingedeeld bij de studieboeken maar ik wil het toch graag in deze rubriek bespreken. Het is het levensverhaal van een sociaal bewogen vrouw (in 1931 geboren in Megen bij Oss) en die zichzelf ontwikkeld heeft eerst tot maatschappelijk werkster later promoveert ze aan de universiteit.
Mooi beeld van een vrouwenleven en het geeft een goed beeld van het dorpje Megen in de dertiger jaren en het katholieke geloof met zijn gebruiken uit die tijd. Het geheel is voorzien van zwart-wit en gekleurde foto's. Van de katholieke kerk, die autoritair en vrouwonvriendelijk is, keert ze zich af.
Auteur: Leni jansen
Titel: Van Maas naar Amstel; een tocht door de tijd
Uitgeverij:Jansen
Pag; 203
Isbn: 9789081780100 (ms)

woensdag 1 februari 2012

Longlist Libris Literatuurprijs 2012


Nog 18 romans komen in aanmerking voor de shortlist (6 titels) van de Libris Literatuur Prijs. Uit meer dan 150 in aanmerking komende titels koos de jury
onder voorzitterschap van prof dr Robbert Dijkgraaf voor de volgende 18 romans:

Thomas van Aalten - De schuldigen (Nieuw Amsterdam)
Stefan Brijs - Post voor mevrouw Bromley (Atlas)
Jeroen Brouwers - Bittere bloemen (Atlas)
Miquel Bulnes - Het bloed in onze aderen (Prometheus)
Anna Enquist - De verdovers (De Arbeiderspers)
Stephan Enter - Grip (Van Oorschot)
Anne-Gine Goemans - Glijvlucht (De Geus)
A.F.Th. van der Heijden - Tonio (De Bezige Bij)
Herman Koch - Zomerhuis met zwembad (Anthos)
Jan Van Loy - Ik, Hollywood (Nieuw Amsterdam)
Vonne van der Meer - De vrouw met de sleutel (Contact)
Jan van Mersbergen - Naar de overkant van de nacht (Cossee)
Marcel Möring - Louteringsberg (De Bezige Bij)
Chris Rippen - Hier gebeurt niets (De Geus)
Henk van Straten - Salvador (Lebowski)
Ivo Victoria - Gelukkig zijn we machteloos (Anthos)
Erik Vlaminck - Brandlucht (Wereldbibliotheek)
Gerwin van der Werf - Wild (Contact)