dinsdag 28 oktober 2008

Lijfsbehoud van Barbara Stoeltie


Barbara Stoeltie (1944) publiceert sinds 1984, samen met haar man René als fotograaf, boeken over kunst, design, architectuur en lifestyle. Lijfsbehoud is haar debuutroman De hoofdpersoon, Elly Weinberg heeft na het horen van het overlijdensbericht van haar moeder de tijd om te beslissen om wel of niet aanwezig te zijn op haar begrafenis.
In deze dagen voor de begrafenis wordt de moeilijke verhouding tussen moeder en dochter duidelijk. Elly is de dochter van Joodse ouders die ondergedoken hebben gezeten in de 2e Wereldoorlog. Haar vader David, heeft in 1956 zelfmoord gepleegd toen Elly nog klein was. Daarna heeft de dominante moeder een haat-liefde verhouding met haar dochter gehad. Via flash-backs en gesprekken met derden komen we meer over haar vader te weten en het hoe en waarom van het handelen van de moeder.Ondanks het moeilijk onderwerp makkelijk te lezen en zelfs soms met humor geschreven Luister naar een fragment.
Auteur: Barbara Stoeltie
Titel: Lijfsbehoud
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789046803486 (ms)

In lijfsbehoud vertelt Stoeltie het verhaal van Elly Weinberg. Haar moeder is overleden en ze weet nog niet of ze wel naar de begrafenis gaat. Haar hele leven heeft ze een moeizame verhouding met haar gehad. Haar vader heeft zelfmoord gepleegd toen ze 12 was. Allerlei pijnlijke herinneringen schieten haar te binnen. Haar moeder heeft een trauma opgelopen door de zelfmoord van haar man en door nog een feit, waar Elly later door een bekende van haar moeder achter komt. Het karakter van de moeder is afstandelijk en wordt enkel beschreven vanuit Elly’s optiek. De zuster van haar moeder, tante Suzy wil beslist dat ze op de begrafenis komt en regelt hiervoor ook allerlei zaken. Elly heeft in haar leven verschillende verhoudingen met altijd jongere mannen, maar haar oudere vriend Paul komt steeds opnieuw in beeld. Deze vriend Paul wordt overigens door haar dominante moeder niet getolereerd. Wat voor iemand Paul is komt men als lezer niet te weten. Alleen neemt hij het steeds weer op voor Elly. Toch blijft Elly zo aan haar moeder hangen, dat ze steeds na het einde van een relatie weer bij haar gaat wonen. Ingewikkeld is de verhouding met haar moeder zeker< Is dit verhaal autobiografisch? Daar kom je als lezer niet achter. Het wachten is op Stoeltie’s volgende roman. (MW 23-11-2008)

zondag 26 oktober 2008

Lange dagen van Pia de Jong


De 14 jarige Eva moet met haar vader en moeder en broer op vakantie naar Lapland. De vader wil koste wat kost zijn gezin een ongerept stuk natuur in Lapland laten zien nadat hij hierover een artikel gelezen heeft in Time-Life. Zij moeten dat volgens hem gezien en meegemaakt hebben voordat ook dit verdwenen is zoals alles wat verdwijnt in de natuiur door toedoen van de mens. De vader heeft het niet naar zijn zin op zijn werk en is een tiran en gaat heel ver met dit idee over Lapland en sleept zijn gezin daarin mee met alle risico´s van dien. De dood ligt voortdurend op de loer. De moeder is erg volgzaam. We zien het hele gebeuren door de ogen van de dochter, die nog te jong is om tegen haar vader in opstand te komen. De broer wordt door de vader ook niet vol aangezien en daarom gaat er een student civiele techniek mee, Axel, die de ideeen van de vader aanhangt.
Het boek is spannend geschreven. Je wil weten hoe het afloopt. Maar je ziet ook goed hoe de verhoudingen binnen het gezin zijn. Het boek wordt vergeleken met Nooit meer slapen van WFHermans en heeft als debuut veel lovende recensies gekregen.
Pia de Jong is psychologe en schreef eerder korte verhalen. In 2008 kwam haar romandebuut "Lange dagen" uit. In datzelfde jaar verscheen ook haar eerste kinderboek: "Arthur en de blauwe vogel". Twee van haar korte verhalen wonnen de 'Duizend woorden' wedstrijd.Luister naar haar in het cultuurprogramma De Avonden.
Titel: Lange dagen
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: ISBN: 9789044611960 (MS)

Echte mannen eten geen kaas; vier jaar in handen van een loverboy van Maria Mosterd




In dit persoonlijke verslag vertelt Maria hoe zij als twaalfjarig meisje in handen viel van een loverboy en daardoor van alles meemaakte: groepsverkrachtingen, meisjeshandel, geweld, drugs- en wapensmokkel. Het is een boek waar je niet vrolijk van wordt maar je wel een indruk geeft hoe meisjes in dit circuit terecht komen en hoe zij daar ook bijna niet meer uit weg kunnen. Ook Maria bleef ondanks alles haar Manou adoreren als zij maar aandacht van hem kreeg. Ook al misbruikte hij haar fysiek en geestelijk.
Maria schreef het boek twee jaar geleden tijdens haar verblijf in India als onderdeel van haar therapie. Van het boek, dat op 14 februari 2008 verscheen, zijn inmiddels 80.000 exemplaren verkocht. Momenteel woont Maria in het westen van het land. Tegen de school waar vier jaar lang niet werd opgemerkt dat ze als prostituee moest werken, loopt een rechtszaak. Dit najaar begint Maria Mosterd met het geven van lezingen op scholen en bibliotheken waar zij met haar verhaal wil waarschuwen tegen het nog steeds onderschatte gevaar van loverboys. Boek is genomineerd voor de NS publieksprijs. Deze prijs wordt 28 oktober bekend gemaakt.
Auteur: Maria Mosterd
Titel: Echte mannen eten geen kaas
Uitgeverij: Van Gennep
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789055159048 (MS)

woensdag 8 oktober 2008

Italiaanse schoenen van Henning Mankell


Naast thrillers schrijft Mankell ook pschychologische boeken.
In Italiaanse schoenen vertelt hij over een bejaarde chirurg die teruggetrokken leeft op een eiland sinds hij tijdens een operatie bij een jonge vrouw de verkeerde arm heeft geamputeerd. Hij is erg eenzaam en op zichzelf. Het enigste contact dat hij heeft is de postbode die hem regelmatig een bezoek brengt.
Op een dag komt Henriette naar het eiland, de vrouw waar hij vroeger mee verloofd was en die hij in de steek liet. Vanaf dat moment verandert zijn leven.
Zij vertelt hem dat ze niet lang meer heeft te leven en vraagt of hij een oude belofte wil inlossen. Hij geeft hier gevolg aan en hierna gaan ze naar een bos, waar hun beider dochter( nu 37 jaar) in een caravan leeft. Hij wist niet dat hij een dochter had. Nu hij weer contact met Henriette heeft en met zijn dochter wil hij ook contact met de vrouw waarbij hij de verkeerde arm heeft geamputeerd.
Het contact wat hij krijgt met deze vrouw wordt door Mankell uitvoerig beschreven.
Naarmate het verhaal vordert wordt het karakter van de chirurg steeds duidelijker.
De thrillers van Mankell zijn vaak uitgeleend in de bibliotheek maar deze psychologische roman is zeker ook de moeite waard om te lezen.

Auteur: Henning Mankell
Titel: Italiaanse schoenen
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789044510744 (MW)

woensdag 1 oktober 2008

De afslag van Sander van Walsum



De afslag is het debuut van Volkskrant-correspondent Sander van Walsum.
Deze journalist heeft geschiedenis gestudeerd en dit boek geeft een goed tijdsbeeld van de zestiger jaren. Het verhaal speelt zich af in een klein Overijssels dorpje Burghem waar alles al jaren hetzelfde is.
Een onderwijzer van buiten komt in dit dorp werken en tijdens zijn vijfjarig verblijf op de dorpsschool verandert er in het dorp van alles door de aanleg van een afslag voor de autoweg.
Er worden huizen opgekocht, boerderijen verdwijnen. Aanvankelijk lijkt de boer gelukkig te zijn met zijn luxe huis. Maar al gauw mist hij de zin van zijn bestaan. Jarenlang was hij gewend om vroeg op te staan en te zorgen voor zijn koeien en landerijen. Hoe moet hij nu met zijn tijd omgaan?

Hetzelfde geldt voor de eigenaresse van de plaatselijke winkel als de eerste supermarkt in het dorp komt. Ook haar bestaan verandert ingrijpend.
De plaatselijk dorpsschool die al jaren met dezelfde autoritaire hoofdonderwijzer draait moet plaats maken voor een nieuw gebouw en moderne opvattingen over het onderwijs.
Feiten worden aangehaald: de moord op Kennedy in november 1963 en de opkomst en strijd tussen de Rolling Stones en de Beatles.
De opkomst van de grammofoon en de Nederlandstalige popmuziek uit die tijd. (Ria Valk, Johny Hoes, Adamo met zijn broers en zusjes etc.) Voor degenen die die tijd meegemaakt hebben een blik van herkenning. Beluister de uitzending in Kunststof over dit boek.
Andere boeken over dit onderwerp zijn: De kleine wereld van Marga Kool en Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak.

Auteur: Sander van Walsum
Titel: De afslag
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 978-90-450-0770-0 (MS)